Nagenoeg iedere woning is voorzien van een dakgoot. Veel mensen kijken echter niet op of om naar dit onderdeel van hun huis. Toch is een dakgoot zeer belangrijk. De goot zorgt er namelijk voor dat hemelwater wordt afgevoerd naar het riool. Een dakgoot voorkomt dus eigenlijk dat het water op de een of andere manier uw woning binnen kan stromen. Wanneer de goot nooit onderhouden wordt, kan dit echter alsnog gebeuren. Er kan in dat geval namelijk een lekkage ontstaan. Dit is met name het geval bij dakgoten die nooit onderhouden zijn. Heeft u uw dakgoot nooit onderhouden? Of heeft u net een woning gekocht met een slechte goot? Dan is het verstandig deze te vervangen. In deze tekst geven wij u enkele tips voor het vervangen van uw dakgoot.

Werp een blik op de daklijst

Een dakgoot is doorgaans bijna altijd bevestigd op de daklijst. In de meeste gevallen is deze lijst van hout. Wanneer u uw dakgoot gaat vervangen, moet u kijken wat de staat van deze daklijst is. Indien de goot regelmatig overliep, is de daklijst namelijk blootgesteld aan een grote hoeveelheid water. Aangezien het hierbij vaak om hout gaat, kan er houtrot aanwezig zijn. Bevestig een nieuwe dakgoot daarom niet zo maar, maar inspecteer altijd de staat van de daklijst.

Verwijder de oude dakgoot met beleid

Gaat u uw dakgoot vervangen? Dan moet u in eerste instantie de oude goot verwijderen. Wanneer deze al deels kapot is, gaan veel mensen hierbij hardhandig te werk. De dakgoot wordt regelmatig met grof geweld van het dak verwijderd. Dit is niet verstandig. Waarom niet? Omdat er zo schade kan ontstaan. Schade aan de goot is natuurlijk niet zo’n ramp, want deze wordt toch vervangen. Uw dak kan echter ook beschadigen. Mocht dit gebeuren, dan moet u eerst uw dak repareren alvorens u een nieuwe dakgoot plaatst.

Zorg voor voldoende beugels

De meeste dakgoten worden bevestigd met behulp van beugels. Dit zijn als het ware steunpunten voor de goot. Deze beugels zorgen ervoor dat de goot niet afbreekt. Zeker op dagen met veel neerslag is dit handig. Bij het vervangen van uw dakgoot moet u daarom altijd voldoende beugels plaatsen. Plaats bij voorkeur na iedere meter een beugel. Op deze manier weet u zeker dat uw dakgoot voldoende ondersteund wordt. Heeft u geen idee hoe u te werk moet gaan bij het vervangen van uw dakgoot? Laat dit dan gewoon doen door een dakdekker. In dat geval weet u zeker dat de dakgoot goed geplaatst wordt.