Een ongeluk zit in een klein hoekje! In het bijzonder wanneer je voor werkzaamheden het dak op moet gaan. Denk bij werkzaamheden aan het vervangen van een kapotte dakpan, het controleren van de dakbedekking op beschadigingen, enzovoorts. In dit artikel zetten we verschillende aandachtspunten op een rijtje, om rekening mee te houden bij het uitvoeren van werkzaamheden op het dak. Ook beschrijven we de risico’s die deze werkzaamheden met zich mee kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een paniekaanval, als gevolg van hoogtevrees wat plotseling opspeelt. Zelfs wanneer je hier normaal geen last van hebt, kan dat op het dak een probleem vormen. Als gevolg van zo’n paniekaanval voer je onverwachte handelingen uit, met alle risico’s van dien.

Veiligheidsvoorschriften om veilig te werken op het dak

Allereerst is het raadzaam om werkzaamheden op het dak nooit in je eentje uit te voeren. Vraag altijd iemand uit je gezin of een kennis uit de buurt, om hulp te bieden. De een houdt de ladder vast, de ander gaat het dak op. Daarbij is het onverstandig om werkzaamheden aan het dak in het donker uit te voeren. In het donker heb je geen overzicht meer, zie je vaak niet wat de gladde plekken op het dak zijn, enzovoorts. Zorg er tot slot voor, dat je alleen het dak betreedt als deze droog is. Mocht een dak nog nat zijn, dan is het te riskant om zelf en zonder verdere zekering het dak op te gaan. Veel mensen hebben zelf geen zekering om zich vast te kunnen maken.

Tip: zet de ladder altijd op een droge en stevige ondergrond. Denk aan een stenen ondergrond of een grote houten plank. Zo weet je zeker, dat de ladder niet kan wegzakken of wegglijden.

Risico’s van werkzaamheden uitvoeren van een dak

Eerder in dit artikel werd al een voorbeeld van een risico genoemd, die opspeelt wanneer je aan de slag gaat op het dak. Naast een plotselinge paniekaanval, is ook uitglijden een groot risico. Je glijdt bijvoorbeeld uit over een vochtig dak, over gladde bladeren op het dak, enzovoorts. Een derde risico, is het risico van onvoorziene weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een plotselinge windvlaag, die je uit balans kan brengen!