Dakbedekking wordt in verschillende vormen aangeboden. Voor velen is de meest traditionele vorm van dakbedekking het gebruik van dakpannen. De dakpannen worden op hun beurt in verschillende soorten en modellen aangeboden. Denk aan het verschil in het gebruikte materiaal, soms worden ook leien dakbedekking als dakpannen gezien, en het verschil in kleur. Sommige dakpannen hebben de traditionele donkeroranje kleur, terwijl andere dakpannen zwart of donkerbruin van kleur zijn. Naast deze dakpannen zijn er verschillende andere soorten dakbedekking verkrijgbaar. In dit artikel zetten we de verschillende soorten dakbedekking voor u op een rijtje.

Een schuin dak bedekken met een rieten dakbedekking

Op een schuin dak kan niet alleen voor een dakbedekking met dakpannen of een leien dakbedekking gekozen worden. Ook een rieten dakbedekking is nog altijd zeer populair. Zeker de prachtige villa’s worden vaak van een rieten dakbedekking voorzien. Het riet geeft woningen een warme, ietwat klassieke uitstraling. Het materiaal gaat gemiddeld genomen zo’n 35 jaar mee. Houd er wel rekening mee, dat het riet regelmatig moet worden onderhouden. U wilt voorkomen dat er een groene aanslag op het riet ontstaat. Daarbij is een rieten dakbedekking vaak een relatief dure oplossing om uw dak te bedekken.

Het gebruik van EPDM op een plat dak

Bij een plat dak is het gebruik van riet of dakpannen zeer ongebruikelijk. Bij platte daken gebruikt men vaak het zogenaamde EPDM. Dit materiaal is gemaakt van rubber en biedt verschillende voordelen. Zo is het materiaal ontzettend duurzaam en kost het weinig onderhoud, om het EPDM mooi te houden. Het gaat een leven lang mee normaliter en zal niet snel scheuren! Mocht er toch scheurtjes ontstaan, dan kunnen deze in veel gevallen worden dicht gebrand. Ook prettig is het feit dat EPDM het hele jaar beloopbaar is. Net als riet behoort ook EPDM tot een van de duurdere oplossingen.

Zink als alternatief voor EPDM, riet en dakpannen

Een vierde type dakbedekking is zink. Het gebruik van zink is de beste optie, wanneer een dak bijzondere vormen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een rond dak, die niet schuin maar in een exponentiele vorm naar de nok loopt. Zink heeft de fijne eigenschap dat het materiaal eenvoudig te buigen en bewerken is. Op deze manier kan het gebruik van zink helpen om de dakbedekking naar de vorm van het dak te vormen. Daarbij geeft zink woningdaken een unieke look! Dit past niet alleen bij een moderne woning, maar ook bij klassiekere huizen.