De levensduur van een rieten dak is gemiddeld tussen de 25 en 40 jaar. Dit is een groot verschil tussen beide verwachtingen. De uiteindelijke levensduur wordt namelijk door verschillende factoren bepaald. Onder andere de weersomstandigheden waaraan het dak wordt blootgesteld en de mate van onderhoud die u laat uitvoeren. Riet is een natuurlijk materiaal en u ontkomt er daarom niet aan dat u te maken krijgt met mos- en algenvorming op het dak. Uiteindelijk gaat dit ten koste van de slijtlaag. Op dat moment kunt u nog het rieten dak restaureren overwegen. Door het restauratieproces is het mogelijk om de levensduur van uw dak met nog zo’n 10 tot 15 jaar te verlengen.

Rieten dak restauratieproces

Voordat u besluit om een geheel nieuw rieten dak aan te laten leggen door de dakdekker, is het nog het overwegen waard om te beoordelen of misschien restaureren mogelijk is. Een restauratie kan namelijk voor een veel lagere prijs uitgevoerd worden en hiermee kan de levensduur van een rieten dak met nog minimaal 10 jaar extra verlengd worden. Het restauratieproces van een rieten dak, is een proces dat ook wel bekend staat als doordekken. Hierbij wordt de aangetaste bovenste laag van het riet verwijderd en opnieuw voorzien van nieuw riet. De onderste nog onaangetaste laag kan gewoon intact worden gelaten. Voor een rieten dak restaureren zijn om deze reden minder manuren en materialen vereist. Kiezen om te investeren in een restauratie kan daarom voor uw rieten dak een financieel slimme beslissing zijn.

Beter dan nieuwe dakbedekking

Als uw rieten dak zich in een slechte staat bevindt, neem dan niet direct het besluit om nieuwe dakbedekking aan te laten leggen. Laat een van onze professionele dakdekkers langskomen om de situatie te beoordelen. In veel gevallen behoort een rieten dak restaureren namelijk ook tot de mogelijkheden. Dit is vaak een betere oplossing dan een nieuwe dakbedekking. Een rieten dak is immers niet een van de goedkoopste dakbedekkingen. Het is dan ook slim om altijd de levensduur van het dak zoveel mogelijk te rekken. Met een restauratie kan dit bereikt worden. Soms is het zelfs mogelijk om meerdere keren te restaureren. U moet natuurlijk ook niet het onderhoud van een rieten dak vergeten. Onze dakdekkers komen graag bij u langs om de situatie bij u thuis te beoordelen. U kunt van ons altijd een eerlijk advies verwachten hoe uw rieten dak weer in een tiptop staat gebracht kan worden.